同社咖啡室

標題: 聖誕薑餅工作坊(12月13日) [打印本頁]

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-4 11:33
標題: 聖誕薑餅工作坊(12月13日)
~~薑餅之起源~~

相傳啊,在十字軍東征的時候,"薑"是一種昂貴的進口香料,因此只捨得用在像是聖誕節、復活節這樣的重要節慶。把薑加入蛋糕、餅乾中以增加風味,並有驅寒的功用。久而久之,薑餅就成了與聖誕節關聯的點心。日後,在歐洲有一種"薑餅市集",市集中會因不同的季節提供不同形狀的薑餅。其中德國的紐倫堡更享有"薑餅之都"的美譽。在英國還流傳著一個傳說,未婚女子吃下薑餅,即能遇見理想的伴侶。在賦與了聖誕節的氣氛之後,薑餅很快就被大家廣為流傳,成為聖誕節應景的點心。

大家有興趣試造薑餅嗎? 自己食或送給朋友也能增添聖誕氣氛, 今次工作坊我會教大家造薑餅人及砌一間薑餅屋...大家齊齊動心思...歡度聖誕, 薑餅整好後, 不用入雪櫃也可擺放一個月的.

日期: 2008年12月13日(星期六)
時間: 下午2時開始
地點: 同社沙田小屋
費用: 約50元(我會買齊一切材料後, 再平均攤分, 這$50元只是約數, 不過也不會太貴)

預備工具:
1). 圍裙一塊
2). 硬卡紙一張(用作裁製薑餅屋用, 間屋大小約20cm x 20cm)
3). 如想間屋有多些裝飾, 可自携一些得意糖果.
4).帶備膠盒裝薑餅人, 玻璃紙包薑餅屋.

由於小屋內器材貧乏, 如家中有電動打蛋器的, 可帶來幫手, 有多士焗爐更歡迎帶來用啦..哈哈....

有興趣的朋友, 請在此留言報名, 以便預買材料.

作者: 梁林    時間: 2008-12-4 15:57
陳秀蓮x2
作者: sophia    時間: 2008-12-4 16:51
大約做到幾點呀?! 想學, 但六點要走同屋企人食飯!
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-4 17:08
原帖由 sophia 於 2008-12-4 16:51 發表
大約做到幾點呀?! 想學, 但六點要走同屋企人食飯!

Sophia, 好耐冇見你啦...2點開始整....整到6點..4個鐘差唔多啦...可以整完間屋啦...咁我預埋你喇...
作者: 王婉平    時間: 2008-12-5 12:25
鄧姑
預埋我呀!

波子媽
作者: alice    時間: 2008-12-6 11:05
count me + 美少女
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-6 13:08
睇下呢個薑餅山莊幾宏偉...到時大家可試下自己設計及裝飾間屋, 睇下邊個間屋最靚...哈哈....

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-6 13:13
有時間大家可先用硬卡紙設計下間屋的圖樣先...好似下面那張...然後剪出黎作準備...

Source: http://www.leisure-cat.com.

作者: Rocky    時間: 2008-12-6 23:05
COunt me, please - Vera x 1

作者: karen    時間: 2008-12-8 10:08
我都想整,但我個日返工至四點...
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 11:58
原帖由 karen 於 2008-12-8 10:08 發表
我都想整,但我個日返工至四點...

4點後先趕黎...可能只整到薑餅人...試下提早d...d...得唔得...如果唔係我地都等你黎整薑餅人啦...
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 13:46
由於本星期三, 我便要去買材料, 所以請各有興趣的朋友儘快報名喇...今次我會預每位參加的朋友一份材料可做約30塊薑餅人及一間薑餅屋, 未報名而到時才到的...

抱歉..不能參與..

現時報名人數為:

陳秀蓮 x 2
愫悱 x 2
王婉平 x 1
Vera x 1
李妙勤 x 2
何思銘 x 1
柯潔貞 x 1
潘淑芬 x 1

資源關係 ~~~ 抱歉...已滿額

人老了..心態也老態...好明顯今次參加整餅的, 都是較年輕的..呵呵...

作者: 何思銘(高佬)    時間: 2008-12-8 20:44
高佬一個, 唔該
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 20:50
原帖由 何思銘(高佬) 於 2008-12-8 20:44 發表
高佬一個, 唔該

Thanks!! 到時見...
作者: alice    時間: 2008-12-9 14:43
其實我有2個美少男2個美少女+1個小美男孩+1個小美女孩。
唯有一人做一個薑餅人喇…
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-9 19:09
原帖由 alice 於 2008-12-9 14:43 發表
其實我有2個美少男2個美少女+1個小美男孩+1個小美女孩。
唯有一人做一個薑餅人喇…

嘩...咁多小朋友...咁..預你2套材料可以嗎??

係呢...阿妙, 屋企有冇焗爐及電動打旦器呀...叫阿齊車來一用..好嗎???

作者: Rocky    時間: 2008-12-9 21:47
鄧姑,
Hebe 要返學,唔嚟得,只有Vera到嚟做餅
作者: sophia    時間: 2008-12-10 01:22
唔知我會唔會整到唔食得呢?!
如果都 ok 食得, 我想都要兩份料整多 d 比朋友/屋企人食 (一間屋夠啦, 我 manage 唔到 )
thanks a lot!
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-10 10:29
原帖由 sophia 於 2008-12-10 01:22 發表
唔知我會唔會整到唔食得呢?!
如果都 ok 食得, 我想都要兩份料整多 d 比朋友/屋企人食 (一間屋夠啦, 我 manage 唔到 )
thanks a lot!

愫悱, 整就實整到架..不過...好唔好食就唔知啦..哈哈..

你朋友/屋企人食你的心思就夠啦...

作者: alice    時間: 2008-12-10 10:41
我會試下班個焗爐,電動打旦器就OK。兩套材料沒問題,但我應該俾幾多報名費? 可以收順o的嗎?  Thanks....
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-10 10:46
原帖由 alice 於 2008-12-10 10:41 發表
我會試下班個焗爐,電動打旦器就OK。兩套材料沒問題,但我應該俾幾多報名費? 可以收順o的嗎?  Thanks....

哈..收順d..就兩份材料錢啦....

唔該晒..幫我找焗爐..

而家我要攞個大背囊出發去買材料啦....

作者: sophia    時間: 2008-12-10 11:58
原帖由 鄧姑 於 2008-12-10 10:46 發表

哈..收順d..就兩份材料錢啦....

唔該晒..幫我找焗爐..

而家我要攞個大背囊出發去買材料啦....

辛苦晒
作者: karen    時間: 2008-12-12 11:29
鄧姑:

Sorry 呀~ 我依家仲病病地,我明天不來了。你記住我數啦,下次先俾番材料錢你。

好想整薑餅屋既Karen
作者: alice    時間: 2008-12-12 11:39
Sorry 鄧姑, 我班唔到焗爐,之前放在小屋的焗爐唔知俾邊個掉了,我只有電動打旦器。
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-12 11:52
原帖由 karen 於 2008-12-12 11:29 發表
鄧姑:

Sorry 呀~ 我依家仲病病地,我明天不來了。你記住我數啦,下次先俾番材料錢你。

好想整薑餅屋既Karen

好好保重呀....唔緊要啦..會有人頂讓你間屋...
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-12 11:53
原帖由 alice 於 2008-12-12 11:39 發表
Sorry 鄧姑, 我班唔到焗爐,之前放在小屋的焗爐唔知俾邊個掉了,我只有電動打旦器。

沙田小屋而家共有3個焗爐, 勉強都可以的..
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-12 12:17
大家最好能預先準備用硬卡紙劃好你間屋, 並剪下來, 並請帶一把cutter或較剪作剪紙及cut餅底用....如果有"轆"餅棍(圓形那枝), 最好能帶一枝來...咁就方便些..

今日下午我便會到小屋整薑餅屋的粉團, 因整好後要放雪櫃一晚的, 則明天來到, 便可"轆"薄粉團, 整左間薑餅屋先...

整完間屋後, 再開粉團整薑餅人..

我已計劃明天共分6組, 每組(2人)一張檯...材料已分好12份....間屋或薑餅人可放些M & M 來裝飾, 每間屋我已買了一個糖聖誕老人或糖聖誕樹或糖雪人給大家裝飾, 每個糖公仔高約5cm

所以明天時間很緊湊...大家一家要準時到呀...唔好遲到...遲左黎..我怕冇時間再講一次呀...多謝合作...

作者: 梁林    時間: 2008-12-12 22:18
抱歉!沒有你需要的搓麵粉棍
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-12 23:29
原帖由 梁林 於 2008-12-12 22:18 發表
抱歉!沒有你需要的搓麵粉棍

咁我明日去火炭買3枝啦, 10蚊/枝..擺係沙田第日都有用...
作者: sophia    時間: 2008-12-13 22:27
唔該晒鄧姑
嘩, 我地淨係要整平 d 粉做模入爐都攪到 nei 咁 hea, 唔好話要搓粉添
整餅真係唔易! 所以我做唔到亞荗
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 00:16
今日的整餅, 可以用" 有志者事竟成" 來形容就最咁喇...所謂萬丈高樓從地起...眼見許多朋友從整模, 搓粉都呢咁hea..我都有d擔心...但最後就憑一份堅持...我地的屋終於建成喇...哈哈...

先睇開始時, 各朋友都好努力...好聚精匯神的整餅...今次整餅, 你發覺波子媽好有心思及設計天份, 你睇佢間屋整得幾靚...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 00:19
愫悱, 你都好努力以赴.....雖然..d餅好似齋左d...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 00:22
幾經辛苦..d餅開始有. ...d型喇...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 00:31
幾經修飾..又開始見得下人喇...

聖誕薑餅 020 (Small).jpg (47.73 KB, 下載次數: 721)

聖誕薑餅 020 (Small).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 00:35
間薑餅屋整出黎...又唔錯喎...絕對見得人呀...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 00:41
這份聖誕禮物...真係得來不易架...冇d耐性..毅力..都幾難整到喇...請大家為這5間屋主人鼓掌...

聖誕薑餅 046 (Small).jpg (39.69 KB, 下載次數: 665)

聖誕薑餅 046 (Small).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 00:51
原帖由 sophia 於 2008-12-13 22:27 發表
唔該晒鄧姑
嘩, 我地淨係要整平 d 粉做模入爐都攪到 nei 咁 hea, 唔好話要搓粉添
整餅真係唔易! 所以我做唔到亞荗

愫悱...你練習多d就得架喇....可惜你早走..如果唔係我砌掂間屋俾你...
作者: alice    時間: 2008-12-15 11:57
標題: 我們的團隊和作品
謝謝鄧姑的安排,我們大小朋友過了一個愉快的下午。

Our team 1 resize.jpg (109.57 KB, 下載次數: 322)

Our team 1 resize.jpg

Our team 2 resize.jpg (55.4 KB, 下載次數: 323)

Our team 2 resize.jpg

Our team 3 resize.jpg (94.33 KB, 下載次數: 321)

Our team 3 resize.jpg

Our team 4 resize.jpg (66.5 KB, 下載次數: 323)

Our team 4 resize.jpg

Our team 6 resize.jpg (103.11 KB, 下載次數: 316)

Our team 6 resize.jpg

Our team 7 resize.jpg (86.11 KB, 下載次數: 332)

Our team 7 resize.jpg

Our team 5 resize.jpg (73.63 KB, 下載次數: 339)

Our team 5 resize.jpg

Our work reszie.jpg (88.54 KB, 下載次數: 347)

Our work reszie.jpg

作者: alice    時間: 2008-12-15 12:02
標題: 非洲薑餅人
大家一定要欣賞下阿育的偉大作品 : 非洲薑餅人

African Ginger Breadmen.jpg (75.69 KB, 下載次數: 329)

African Ginger Breadmen.jpg

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum2.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3