同社咖啡室

標題: 再攻深圳梧桐山~~(12月7日) [打印本頁]

作者: 鄧姑    時間: 2008-10-13 12:36
標題: 再攻深圳梧桐山~~(12月7日)
~~~大梧桐下山途中遠望豆腐頭及小梧桐

~~梧桐登山路

梧桐山
梧桐山位於深圳特區東部,橫跨羅湖和鹽田兩區,包括東湖公園、仙湖植物園和沙頭角林場的部分場地,面積共31.8平方公里,是一個以山體和自然植被爲景觀主體的城市郊野型自然風景區。是特區內唯一的省級風景名勝區。  

梧桐山爲蓮花山餘脈,歷史上是“新安八景”之一,有較豐富的人文景觀。梧桐山自西南向東北漸次崛起。在其主要山脊線上,分佈著三大主峰(海拔分別爲692米、706米、944米)。由此登高西可俯瞰深圳市區,南與香港大帽山(海拔958米)對峙,向東南遠眺,煙波浩淼的大鵬灣海面及美麗的大鵬半島盡收眼底。  

梧桐山又是天然常綠闊葉林的主要分佈區,林地面積1933.3公頃,依次有規律地分成南亞熱帶常綠闊葉林、南亞熱帶山地常綠闊葉林和山頂矮林。  

梧桐山是"深圳河"的發祥地,梧桐山山高林密,主峰山泉彙入天池,池內深不可測,積萬年草木之精華,藥用價值極高。天池水順谷而下形成了壯觀瀑布群,春雨時一瀉百米,聲如洪鐘,激起千層浪,散出萬束霧花,異常美麗。天池水注入龍潭底有一小洞,內藏珍貴的金尾娃娃魚和山龜。龍潭水流至龍珠山彙集八條谷渠水而成深圳河,風水先生稱此地爲:"九龍戲珠"的風水寶地。  

梧桐山上有一塊試劍石和磨劍石,比蘇州虎丘的試劍石大20倍有餘。瀑布、奇石、古樹、翠竹、奇景、絕景,令人歎爲觀止。   

日期: 2008年12月7日 ( 星期日)
集合地點: 深圳羅湖出關口...口岸餐廳門口等. (羅湖口岸出關後轉左邊行便見)
集合時間: 上午八時三十分.(逾時不侯)
回程時間: 約下午八時
難度 : 4 粒★
領 隊: 鄧群英/馮潤棠

是日行程: 集合後沿香格里拉酒店步行至三島中心,建設路巴士總站,乘坐211巴士,終點站為梧桐山,$2.00。梧桐村起步沿泰山澗旁的小徑拾級而上,綿綿不斷的石級頗費體力,幸好設施完善,大部份路程有樹蔭,流水潺潺,感覺舒服。我們在山頂大合照後,沿山脊緩步往小梧桐,並於山頂餐廳內享用簡便午餐,接著下山往仙湖植物園再次漫遊化石森林景區,於深圳晚膳或可自行乘車返回羅湖散隊。

溫馨提示:  
~~行程緊迫....希望大家預充足時間過關, 準時起行.
~~檢查旅行證件(回鄉證)有否過期...
~~預備人民幣作餐食...交通費及購物用.
~~當日早上請食飽早餐才過關...羅湖口岸冇時間食兼貴.
~~自備充足食水、風褸、替換衣物、午膳、後備乾糧、防曬用品、晴雨天用具.
~~本路線頗長,全程石級,量力參加及帶備行山杖.

其他: 帽, 防曬用品, 風褸, 毛巾, 後備乾糧, 水果, 零食, 電筒, 地圖, 指南針, 急救藥品, 手提電話, 同埋要講低俾屋企人知... ...

此次境外行山, 為方便照顧, 人數只限20名, 所有參加朋友必須在此留言報名...謝甚..

敬請準時, 遲到者如自行追隊, 責任自負

免責聲明: 所有參與同社發起的活動都屬自願性質. 同社對於因籌辦或參加有關活動而可能直接或間接引致之任何損失、損壞或傷害(包括死亡),並不負任何法律承擔或責任(包括疏忽責任)

作者: 鄧姑    時間: 2008-10-13 12:57
登山路線圖

由2B梧桐山村上山至944梧桐山頂..再沿路至仙湖公園大門
作者: 鄧姑    時間: 2008-10-13 13:02
..
作者: Simon    時間: 2008-11-12 22:45
標題: 回復 1# 鄧姑 的帖子
Miss Tang:~
請問仲有冇位呢?
thx~
作者: 鄧姑    時間: 2008-11-12 23:15
原帖由 Simon 於 2008-11-12 22:45 發表
請問仲有冇位呢?
thx~

有好多..你要幾多位呢??
作者: Simon    時間: 2008-11-12 23:23
原帖由 鄧姑 於 2008-11-12 23:15 發表

有好多..你要幾多位呢??

暫 Simon X 3...thx~
作者: 鄧姑    時間: 2008-11-12 23:31
原帖由 Simon 於 2008-11-12 23:23 發表

暫 Simon X 3...thx~

OK...
作者: 鄧姑    時間: 2008-11-13 00:35
深圳211號巴士
公交大巴
建设路(三岛中心总站)--梧桐山村 06:30--22:00
冷巴2元/ 深圳巴士集团股份有限公司

路線:  建设路(三岛中心总站) - 门诊部 - 东门 - 东门中 - 留医部 - 竹园宾馆 - 水库新村 - 水库 - 东湖宾馆 - 大望桥 - 大望公园 - 大望球场 - 大望小学 - 大望健康服务站 - 新平村委 - 新平 - 乐福超市 - 新田公园 - 新田仓库 - 五中队 - 煤气站 - 塘埂仔 - 梧桐山村~~~ 車程約1小時

【登山线路】
上山线路:梧桐山村─盘山公路─停车场─好汉坡─大梧桐顶 (线路简介:传统的全民健身登山路线,轻松级线路,大部分为公路小部分为山径,安全度高)
下山线路: 大梧桐顶─中梧桐─小梧桐─仙湖植物园 。(标准级路线,一半台阶,一半山径,属于安全线路,往往会被作为下山的路线,可以从梧桐山下到仙湖植物园转转)

作者: 王婉平    時間: 2008-11-16 17:03
鄧姑:
報名3位,謝謝!
作者: 鄧姑    時間: 2008-11-16 21:27
梧桐山報名名單

鄧群英  x 1
馮潤棠 x 1
Simon x 6
李國興 x 2
潘淑芬 x 1
劉育培 x 2
伍綺雯 x 1
吳騰斗 x 1
馬北泉 x 1
蘇伯彰 x 2

作者: Rocky    時間: 2008-11-25 14:02
嚟啦嚟啦!南嶺前哨戰,試驗裝備,檢查証件......
重有小量餘額,手快有,手慢無
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-1 23:14
上星期四走左去探路....由羅湖口岸行去建設路三島中心約10分鐘, 211號巴士班次都開得好密, 10分鐘就開一班, 26個坐位, 其餘便是企位...大家要預備2蚊人仔入錢呀..因冇人賣飛, 不設找贖, 自己入錢的..

空調大巴d 冷氣好鬼凍, 攪到我差d傷風...而架車可能太少人搭..太輕喇...成日拋下拋下....嘔死我....嘔下嘔下行左45分鐘就到總站...梧桐山村..

一落車就知係遊客區啦....咁鬼多野賣..

一落車就知呢度d 人好鬼窮啦....幾蚊碗雲吞麵..幾毫子個包...

行下行下就見到個梧桐山牌坊...舉頭就見到梧桐山頂..嘩..好高呀..由於係閒日..所以唔見得好多人..搵到登山入口..原本想行下上去的...但見天已開始暗..再加上遠望到個牌話"請小心山賊...." 都係走人先...

前星期日..有某網站組隊去行梧桐山..你地睇下d 相...星期日原來梧桐山人山人海...旺過旺角...好似年三十晚行花市咁...噢!!!賣GOD...

今次真係要認真見識下國內行山的壯觀場面....
作者: alice    時間: 2008-12-2 10:18
喂老友記,行山都係想遠離繁喧,靜靜地享受大自然,但係睇咁情況…有o的想縮沙…

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-2 10:44
原帖由 alice 於 2008-12-2 10:18 發表
喂老友記,行山都係想遠離繁喧,靜靜地享受大自然,但係睇咁情況…有o的想縮沙…

唔緊要啦...就當今次去嘉年華會...兼往深圳尋美食...我帶定環保袋去購物架....
作者: Simon    時間: 2008-12-2 14:04
標題: 回復 10# 鄧姑 的帖子

唔好意思...想問下仲可唔可以加人(約2-3)?...謝謝!

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-2 19:09
原帖由 Simon 於 2008-12-2 14:04 發表

唔好意思...想問下仲可唔可以加人(約2-3)?...謝謝!

OK...Simon..預多你3位啦...
作者: 吳騰斗    時間: 2008-12-2 20:54
(此次境外行山, 為方便照顧, 人數只限20名),可以不可以照顧我
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-2 21:31
原帖由 吳騰斗 於 2008-12-2 20:54 發表
(此次境外行山, 為方便照顧, 人數只限20名),可以不可以照顧我

阿斗..你已經好耐冇出現啦..你肯黎玩, 我一定照顧埋你的...
作者: Ah_Chai    時間: 2008-12-5 09:24
Sorry, we are not able to join....
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-5 10:28
原帖由 Ah_Chai 於 2008-12-5 09:24 發表
Sorry, we are not able to join....

作者: alice    時間: 2008-12-5 10:49
絕對不是縮沙,只是有一個重要的家庭聚會!魚與熊掌    …  very sorry!
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-5 10:52
原帖由 alice 於 2008-12-5 10:49 發表
絕對不是縮沙,只是有一個重要的家庭聚會!魚與熊掌    …  very sorry!

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-5 16:51
據天文台講, 今個星期日天氣驟降, 會幾凍...行梧桐山的朋友, 記緊帶件禦寒衣呀!!!

行程中午午餐, 最好大家預備乾糧及水...怕山上人多, 餐廳要搶位吃野, 寧願早點行完山, 去深圳市區食, 所以大家都係準備乾糧好啦...

在集合點~~~羅湖口岸餐廳, 大家準時(8:30am), 認同社社旗集合...

一切貴重物件及證件, 一定要慎放在背囊隱蔽處, 以防扒手.....馬大人將隨隊行..以保大家安全...

將有三個對講機, 隊內前~~中~~~後的朋友均配一對講機, 方便聯繫...

大家如有任何問題, 請記下我的電話..

香港~~ 96XX 96XX
國內~~ 1343XXXX147

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 10:39
昨日的行程...應被喻為本年度最..最.........   的活動(應該有6星級呀!!)....有人行到喊..有人行到起水泡...有人話行一日等於行左一年的路程...有人話尋日的樓梯級點止千多級..簡直有萬多級..

同社近年行山..從未試過在月色下..四周暗黑一片...摸黑踏著不知前路尚有多少石級..戰戰兢兢的下山...直至行完後, 大家真係歡喜若狂...就在蓮塘山下一間也不知叫什麼名. 只知有好多人幫襯的食店..豪嘆豬肚雞...暢飲女兒紅...煲仔飯..辛苦過後...連飯焦都食埋..超好味呀..

感謝及欣賞各隊友..在互相扶持下..終於完成艱辛旅程...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 10:42
10時..我們便坐211號公車到達梧桐山村..嘩..真係好多人呀!!!
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 10:45
初段上山路也不太辛苦...林蔭夾道...舒服添...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 10:54
為了省卻部分上高落低....我地棄行泰石澗而行馬路上小梧桐..昨日有自行車賽事....沿途我地仲為他們加油...加油....

天氣清清涼涼...行馬路悶悶地..我地就抄小路爬山行捷徑...妄顧路牌上寫著,   " 為了你及你家人幸福, 不要攀爬.."

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 10:58
約行了個多鐘..便到達小梧桐觀景台大休.....食康師傅麵...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 11:02
午餐後先登上 "十里杜鵑徑"...浮沙碎石....都有少少金....

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 11:07
行行重行行...遠望好漢坡登山道..開始有d驚....梯級路望不見頂..惡夢開始喇...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 11:16
行完一山又一山...總有望不斷的石級登山路...奇怪國內人是如此雀躍行梧桐...沿途人山人海...迎面而黎的, 多數都是十多廿歲的年輕人...個個都活力充沛在我們身邊擦過....

曾聽到有人用普通話對我們說.." 你們年紀那麼大, 也來行山...真棒呵..."

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 11:24
有朋友開始 好辛苦..但都沒辦法, 因已無退路....終於行至深圳最高峰...(994M)的大梧桐喇...咁高咁辛苦的山頂上居然有小販賣汽水...冰糖胡盧..真..真佩服...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 11:27
呢個天池係假架...枯乾了..黃泥地一塊...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 11:30
風騷快活人...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 11:34
下山喇...又係有望不斷的石級路..大家以為好開心...嘿..嘿..行完喇..好戲還在後頭呢??

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 11:38
夕陽西下...為趕及天黑前下山...我地都不敢怠慢...齊齊趕路..途經深圳電視發射塔....

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 11:45
怎知下山路是非常長的...部份路段更浮沙碎石要俯身而行.....

這張照片以後..我地已看不見陽光...全程摸黑而行....

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 11:53
總括來說...此次行程雖艱辛但也值得回味....環顧國內行山的全都是年輕人....上年紀的甚少..

但我們在香港行山...沿途所見卻大部份都是老人家...香港的年輕人不知跑到那裡去....這問題真值得深思...

今朝起身...我都發覺我左腳腳趾尾有一水泡!! Rocky..我都有水泡呀...唔止你呀...

最後, 請大家為下列各位朋友鼓掌...

阿育, 大朱, 餅嫂, Rocky, 阿斗, 蘇彰, 阿綿, 馬北, 馬太, 高佬, Carmen, 伍綺雯, Simon & 其三位年輕的小伙子, (有你地的參與, 全隊人的年齡驟降, )

作者: avuso    時間: 2008-12-9 00:29
當心愛一樣嘢的時侯, 真係咩嘢事都會做。好嘢! 不愧為第一.......行山隊, 我為你地鼓掌 , 小弟佩報、佩報。繼續努力...努力....。呀你見地今朝吃左........未????
作者: Simon    時間: 2008-12-9 00:41
能有緣與各位前輩們行山...我o地都好開心...也在你們間,學到不少東西/經驗呢...再次多謝...

作者: Rocky    時間: 2008-12-9 08:57
Simon,

点解唔見咗豬肚雞同
作者: Ah_Chai    時間: 2008-12-9 09:51
Woooooo.....so good !!!!
作者: yuk    時間: 2008-12-9 11:55
同志們, 辛苦了!
深圳可行的山徑不算多吧?看來好似去咗山區旺角女人街。不過我們祖国十三億人啊!呢個体驗值得回味的。

Ah Or
作者: Simon    時間: 2008-12-9 14:55
[quote]原帖由 Rocky 於 2008-12-9 08:57 發表
Simon,

有...但拍得唔係咁清...:-(

作者: Simon    時間: 2008-12-9 15:04

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-9 19:05
胡鬚伯伯好受歡迎...山頭上好多美少女都爭住同佢影相....

緊係啦...成個山頭最老就是佢...我曾聽到妹妹仔細細聲講...." 嘩..咁老都行到上黎..好叻呀...影番張相先..."

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-9 23:45
原帖由 Simon 於 2008-12-9 00:41 發表
能有緣與各位前輩們行山...我o地都好開心...也在你們間,學到不少東西/經驗呢...再次多謝...

Simon, 有你地幾個年輕人参與, 我地即時後生左好多架...

係呢??仲有d專業大機相..., 幾時有得睇呀...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-9 23:49
原帖由 avuso 於 2008-12-9 00:29 發表
當心愛一樣嘢的時侯, 真係咩嘢事都會做。好嘢! 不愧為第一.......行山隊, 我為你地鼓掌30113011301130113011, 小弟佩報、佩報。繼續努力...努力....。呀你見地今朝吃左........未????3012

阿聰, 你又唔黎...隻腳行到起水泡..你試過未丫.....
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-9 23:56
原帖由 yuk 於 2008-12-9 11:55 發表
同志們, 辛苦了!
深圳可行的山徑不算多吧?看來好似去咗山區旺角女人街。不過我們祖国十三億人啊!呢個体驗值得回味的。

Ah Or

阿柯...今次的體驗真係好難忘....猶其是我地摸黑下山時, 居然會有人依相反方向上山...當其時, 我腦海突然出現"山賊"兩個字, 嘩..標晒冷汗...

能夠安然回來...我覺得真係要感恩呀....

作者: 吳騰斗    時間: 2008-12-10 07:23
今天星期三我對腳好了很多
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-10 10:33
原帖由 吳騰斗 於 2008-12-10 07:23 發表
今天星期三我對腳好了很多

我尋日出街搭地鐵時, 拐下拐下行..有人讓座俾我添...哈哈...
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-10 10:38
話時話, 我地個日係深圳藥房入貨的 " 雲南白藥" 藥水膠布又幾好喎...我個水泡發炎, 貼左一朝就好番啦..

$1.5人仔有6塊, 好抵呀...遲d 要入多些貨先...

作者: alice    時間: 2008-12-10 10:55
"遲d 要入多些貨先"... 係唔係意味著南嶺之行需要呢?
我正想話點解... "山頭上好多美少女都爭住同佢影相.."? 還有蘇彰都唔少喎!
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-10 20:11
原帖由 alice 於 2008-12-10 10:55 發表
"遲d 要入多些貨先"... 係唔係意味著南嶺之行需要呢?
我正想話點解... "山頭上好多美少女都爭住同佢影相.."? 還有蘇彰都唔少喎!

咁又唔洗咁驚...南嶺的梯級..我諗冇梧桐咁多掛....

咁平..買家多d日後行到起水泡時, 每人送一塊...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-10 20:17
原帖由 alice 於 2008-12-10 10:55 發表

你知唔知佢地兩個被山頭美少女包圍時, 佢地兩位太座係唔在場架..所以佢地先咁大膽..

不過, 而家通晒天, 唔知佢地唔見左耳仔定右耳仔喇....哈..

作者: alice    時間: 2008-12-11 10:17
都唔會俾人扭耳仔…因為佢地太座係唔多上網…
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-12 10:45
嘩..以為同社網有黑客入侵, 被人炸左添..兩日都入唔到黎...原來係維修...嚇C人..

咦..點解我冇左個頭...

作者: Simon    時間: 2008-12-12 12:55
[quote]原帖由 鄧姑 於 2008-12-9 23:45 發表

佢註冊左等認証...等我係佢 facebook "撻"幾張 post 往先....

作者: admin    時間: 2008-12-12 16:41
標題: 回復 58# Simon 的帖子
"佢註冊左等認証...等我係佢 facebook "撻"幾張 post 往先...."

我找不到他的註冊記錄。請他重新註冊及發電郵至webmaster@akinalliance.org確認。

謝謝
作者: Nick    時間: 2008-12-13 07:55
HI
我入倒黎喇!

相簿1

相簿2

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum2.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3