同社咖啡室

標題: 金鯉迎春賀新歲之食品工作坊(2月6-7日) [打印本頁]

作者: 鄧姑    時間: 2010-1-19 22:17
標題: 金鯉迎春賀新歲之食品工作坊(2月6-7日)

又快到農曆新年啦...還記得往年我們的金鯉魚年糕嗎?今年捲土重來大家齊齊製作賀年食品以新歲......

日期: 2010年2月6-7日(星期六/日)
時間: 上午10時開始至晚上
地點: 同社沙田小屋

這次我們將集中製作金彩鯉魚年糕, Q版花花肥豬年糕, 笑口棗..酥脆角仔等..

限於場地及器材問題...只提供有限量的認購..

(1)金彩鯉魚年糕---雙魚庄連同塑盒及外加精美禮盒, 每盒HK$38元正(數量: 50盒)
(2)Q版花花肥豬年糕--- 單豬連同塑盒, 每盒HK$18元正(數量: 30盒)
(3)笑口棗---每磅HK$18元(數量: 10磅)
(4)酥脆角仔---花生芝麻餡, 每磅HK$28元(數量: 8磅)
(5) 麻蓉餡流沙煎堆仔----每磅 HK$28元, 每人限購1磅(數量:8磅)

歡迎大家認購及前來幫手..所得款項扣除材料/燃油錢外, 餘款將撥作社內經費..

數量有限..認購從速...

每位社員限認購金鯉魚年糕5盒, 肥豬年糕2盒, 角仔2磅..其餘不限.
社友限認購鯉魚年糕2盒, 肥豬年糕1盒, 角仔1磅, 其餘不限

凡認購者屆時請前來幫手...謝謝..

作者: kofai    時間: 2010-1-19 23:16
標題: 金鯉迎春賀新歲
認購數量 :
(1)金彩鯉魚年糕 - 2盒(HK$76)
(2)Q版花花肥豬年糕 - 2盒 (HK$36)
(3) 笑口棗 - 1磅(HK$18)
(4) 酥脆角仔 - 1磅 (HK$28)
Total amount : HK$158

我和太太參與2月7日的金鯉迎春賀新歲之食品工作坊

KO Fai
作者: 鄧姑    時間: 2010-1-19 23:44
金彩鯉魚年糕
Q版花花肥豬
年糕
笑口棗
酥脆角仔 / 麻蓉餡流沙煎堆仔
      高    輝      
2 盒
2 盒
1 磅
1 磅 / 0.5 磅
梁     林
1 盒
1 盒
0.5 磅 /
藍精靈
1 盒
0.5 磅 / 0.5磅
波仔 & 王婉平
10 盒
4 盒
1 磅
1 磅 / 0.5 磅
張日龍
1 盒
1 盒
1 磅
0.5 磅 / 0.5磅
陳愛瓊
2 盒
2 盒
0.5 磅
0.5 磅 / 1 磅
Rocky & Vera
6 盒
2 盒
0.5 磅
0.5 磅 / 0.5 磅
Sophia
1 磅
2 磅 /
朱式儀
2 盒
2 盒
/
鄭倍倫
2 盒
1 盒
0.5 磅
鄧群英
5盒
2 盒
1 磅
1 磅 / 1 磅
三黃 & 餅嫂
5 盒
2 盒
1 磅
1 磅 / 0.5 磅
阿添 & 阿柯
6 盒
1 盒
0.5 磅
何奇遠
1盒
1 盒
1 磅
1 磅 /
鄭國強
1.5 磅
0.5 磅/ 1.5 磅
蘇  彰
劉國華
1 盒
2 盒
-----
2 盒
0.5 磅
-------
--- / 0.5 磅
李妙勤
梁耀煒
2 盒
1 盒
2 盒
1 盒
/ 0.5 磅
/ 1 磅
toby
鄭燕珍
高佬
李錦昌
  --------
1 盒
--------
--------
-------
-------
2 盒
1 盒
/ 1 磅

Total
50 盒 (已截數)
30 盒(已截數)
11 磅 ( 已截數)
11.5 磅 (已截單) / 11 磅

作者: 梁林    時間: 2010-1-20 09:02
標題: 梁林認購數量
(1)金彩鯉魚年糕 - 1盒
(2)Q版花花肥豬年糕 - 1盒
(3) 酥脆角仔 - 0.5 磅

作者: 藍精靈    時間: 2010-1-20 13:30
標題: 藍精靈認購數量
1.Q版花花肥豬年糕 - 1盒
2. 酥脆角仔 - 0.5 磅

鄧姑,我報名參加2月7日那天的工作坊。
作者: 王婉平    時間: 2010-1-20 17:08
波仔couple 認購數量如下:

(1)  金彩鯉魚年糕 - 10盒
(2)  Q版花花肥豬年糕 - 4盒
(3)   酥脆角仔 -1 磅
(4)  笑口棗 - 1磅

鄧姑,我報名參加2月6號和7日2天的工作坊

作者: 鄧姑    時間: 2010-1-20 19:26
原帖由 王婉平 於 2010-1-20 17:08 發表
波仔couple 認購數量如下:

(1)  金彩鯉魚年糕 - 10盒
(2)  Q版花花肥豬年糕 - 4盒

鄧姑,我報名參加2月6號和7日2天的工作坊。

嘩...大戶掃貨...
作者: 鄧姑    時間: 2010-1-20 19:50
-------> 金鯉魚外的精美禮盒

------> 肥豬將是椰汁年糕(白色), 蒸好後在豬身部位放上可吃的花花糖仔, 即時變醒目豬..

----->同樣是往年的錦鯉一樣...可能會加入多些色彩...

作者: cheungyl    時間: 2010-1-21 00:38
金鯉迎春賀新歲
認購數量 :
(1) 金彩鯉魚年糕 - 1盒(HK$38)

(2) Q版花花肥豬年糕 - 1盒 (HK$18)
(2) 笑口棗 - 1磅(HK$18)
(3) 酥脆角仔 -半磅(HK$14)

鄧姑,我報名參加2月6號或7號兩日其中一日的工作坊,唔該晒!
Kat

作者: 瓊姑姑    時間: 2010-1-21 10:23
認購數量 :
(1)金彩鯉魚年糕 - 2盒(HK$76)
(2)Q版花花肥豬年糕 - 2盒 (HK$36)
(3) 笑口棗 - 0.5磅(HK$9)
(4) 酥脆角仔 - 0.5磅 (HK$14)
Total amount : HK$135

參與2月6日的金鯉迎春賀新歲之食品工作坊

作者: Rocky    時間: 2010-1-21 11:17
(1)  金彩鯉魚年糕 - 6盒
(2)  Q版花花肥豬年糕 - 2盒
(3)   酥脆角仔 -0.5 磅
(4)  笑口棗 - 0.5磅

鄧姑,6號團年, 鲤魚年糕要帶走, 最多7號返來還, OK!

我報名參加2月6號和7日2天的工作坊

Vera
作者: sophia    時間: 2010-1-21 12:14
酥脆角仔 -2 磅
笑口棗 - 1 磅

6 Feb 我下午到
7 Feb 要o係港島比賽黎唔到
作者: yuk    時間: 2010-1-21 19:44
鄧姑
我認購:-
(1)金彩鯉魚年糕 - 2盒
(2)Q版花花肥豬年糕 - 2盒

報名參與2月7日的金鯉迎春賀新歲之食品工作坊

大朱
作者: aacheng    時間: 2010-1-21 20:06
(1)  金彩鯉魚年糕 - 2盒          (HK$76)
(2)  Q版花花肥豬年糕 - 1盒   (HK$18)
(3)  酥脆角仔 -0.5 磅                 (HK$9)
(4)  笑口棗 - 0.5磅                   (HK$14)

HK$117
作者: 鄧姑    時間: 2010-1-21 21:39
原帖由 Rocky 於 2010-1-21 11:17 發表
(1)  金彩鯉魚年糕 - 6盒
(2)  Q版花花肥豬年糕 - 2盒
(3)   酥脆角仔 -0.5 磅
(4)  笑口棗 - 0.5磅

鄧姑,6號團年, 鯉魚年糕要帶走, 最多7號返來還, OK!
我報名參加2月6號和7日2天的工作坊。

...

咁即係點呢??
作者: 鄧姑    時間: 2010-1-21 21:44
生意淡薄....有訂襯早喇..蘇州過後冇艇踏呀....

因要預訂材料....所以訂購截止日期為: 1月31日

反對及不接受臨時加單...

作者: akin_albert    時間: 2010-1-22 00:24
Auntie Cookie : -

金 鯹 魚      -  5  盒
                 年糕            -  2  盒
                 角 仔           -  1 磅  
                 笑口常開    -   1 磅

I  will come on 6 & 7  , thanks Tang Kou !
作者: 柯潔貞    時間: 2010-1-22 22:42
鯉魚  - 6 盒
豬 仔 -  1 盒
角仔 + 笑 口 常 開  共 1 磅

我 6号食 團年飯 , 先帶走 鯉魚  - 3 盒, 7号還,

Tim & Ah Or
作者: 鄧姑    時間: 2010-1-22 23:34
多謝大家..

酥脆角仔已截數啦!!不再加訂喇!!

作者: 鄧姑    時間: 2010-1-22 23:40
最新推出~~~ 麻蓉餡流沙煎堆仔----HK$28.00/ 每磅

煎堆碌碌..金銀滿屋...自製麻蓉餡..包你食過番尋味, 每人限訂一磅....上限8磅, 購完即止..

作者: aacheng    時間: 2010-1-22 23:47
煎堆仔----0.5磅
作者: 鄧姑    時間: 2010-1-22 23:48
原帖由 aacheng 於 2010-1-22 23:47 發表
煎堆仔----0.5磅

哈哈...咁快手...
作者: Rocky    時間: 2010-1-23 00:04
煎堆仔----0.5磅

Vera
作者: cheungyl    時間: 2010-1-23 01:07
請預我 煎堆仔 半磅, 唔該!
Kat
作者: 王婉平    時間: 2010-1-23 11:02
請預我 煎堆仔 半磅,  many thanks!!

作者: 何遠    時間: 2010-1-24 00:02
鄧姑

我要(1)  金彩鯉魚年糕 - 1盒
        (2)  Q版花花肥豬年糕 - 1盒
我和何熙賢參加2月7日工作坊
作者: 瓊姑姑    時間: 2010-1-24 11:37
煎堆仔----1 磅
Thank you very much
!
作者: 柯潔貞    時間: 2010-1-24 18:14
煎堆仔----0.5磅

Ah Or
作者: akin_albert    時間: 2010-1-24 21:52
煎 堆 仔..........0.5 磅

Auntie Cookie
作者: ckk    時間: 2010-1-24 21:59
笑口棗 - 1.5磅
煎堆仔 - 1.5磅

2月7日 來工作坊幫手
作者: socheung    時間: 2010-1-24 22:12
預我 --     煎堆     -- 半磅
               鯉魚     --  一合
               ?仔     --  半磅
               笑口棗  --  半磅
Thanks a lot.
作者: ckk    時間: 2010-1-24 22:22
如果socheung要多半磅角仔,我又要多半磅角仔得5得?
5該晒鄧姑∼
拜託晒
作者: 鄧姑    時間: 2010-1-24 22:35
原帖由 ckk 於 2010-1-24 22:22 發表
如果socheung要多半磅角仔,我又要多半磅角仔得5得?
5該晒鄧姑∼
拜託晒

多謝大家支持...我盡量喇..

大家到時要來幫手呀!!

作者: Rocky    時間: 2010-1-24 22:44
標題: 回復 33# 鄧姑 的帖子
Tang Gu,

Please help me to reserve '鯉魚2 合 and Q pig 2 合.
Thanks,

Alice
作者: 鄧姑    時間: 2010-1-24 22:45
到現在為止....酥脆角仔真係要截數, 唔可以再加喇---( 因角仔製作需時呀!怕起唔到貨),

其他如笑口棗...煎堆仔..製作易些少..做多d..d..都可以的..但亦差不多要截數喇...

作者: Rocky    時間: 2010-1-24 22:51
標題: 回復 35# 鄧姑 的帖子
Tang Gu,

Thanks,

Alice
作者: alice    時間: 2010-1-25 16:58
麻蓉餡流沙煎堆仔半磅, 唔該!
作者: kofai    時間: 2010-1-25 23:35
標題: 麻蓉餡流沙煎堆仔
請預我 煎堆仔0.5磅.  Thank you.

KO Fai
作者: toby    時間: 2010-1-25 23:58
唉!黎遲左, 我鍾意食角仔。

唯有下年度要密切留意了。
作者: 鄧姑    時間: 2010-1-26 00:07
原帖由 toby 於 2010-1-25 23:58 發表
唉!黎遲左, 我鍾意食角仔。

唯有下年度要密切留意了。

toby..食煎堆仔啦...我整d麻蓉餡好好味架...
作者: leungyiuwai    時間: 2010-1-26 01:27
訂購:

鯉魚年糕  壹盒
豬好年糕  壹盒
煎堆仔     壹磅。

作者: toby    時間: 2010-1-26 14:00
原帖由 鄧姑 於 2010-1-26 00:07 發表

toby..食煎堆仔啦...我整d麻蓉餡好好味架...

好!預我。

不過一磅有幾多
作者: 鄧姑    時間: 2010-1-26 20:29
原帖由 toby 於 2010-1-26 14:00 發表

好!預我。

不過一磅有幾多?

一磅 = 500 克..咁多囉...

好啦!! 就預你一磅煎堆仔啦..

作者: 鄧姑    時間: 2010-1-26 20:39
各位..現只剩下2 盒金鯉魚年糕 及 5 盒肥豬年糕, 其他的已告滿額喇...
作者: marklau    時間: 2010-1-26 23:46
(1)金彩鯉魚年糕 - 2 盒
(2)Q版花花肥豬年糕 -  2 盒
(3) 麻蓉餡流沙煎堆仔 0.5磅

Lau Wah
作者: 鄧姑    時間: 2010-1-27 11:02
現只剩下3盒肥豬年糕...其餘已訂滿...
作者: 高佬    時間: 2010-1-31 23:35
2盒肥豬年糕
~高佬
作者: lkccoach    時間: 2010-2-1 02:27
昌仔 1盒肥豬年糕
作者: 鄧姑    時間: 2010-2-1 17:52
多謝支持...所有訂購已滿額..

作者: 鄧姑    時間: 2010-2-5 20:05
明天的材料已準備就緒, 只欠大家的出現...

明早10時..大家記得來幫手呀! 唔係冇貨交架..

帶圍裙...環保袋裝糕糕...等等食品..

還有..誰人家中有磅呀! 可否帶一個來小屋幫忙磅材料..我那個雞蛋磅唔見左..

明天見..

作者: 鄧姑    時間: 2010-2-6 23:39
今日進展達標.....明天繼續...訂左貨的請明天來幫手兼取貨呀!!
作者: 鄧姑    時間: 2010-2-7 10:01
我己在小屋大家起身末呀,
作者: 鄧姑    時間: 2010-2-7 10:08
沙田現在很大雨,點算好呢?希望遲些冇雨啦!你地快d黎呀!唔係冇貨交架!哈哈手機上網好好玩!
作者: toby    時間: 2010-2-8 12:10
omg, 遲來了。

鄧姑, 妳用哪台手機上網?
作者: 鄧姑    時間: 2010-2-8 23:36
原帖由 toby 於 2010-2-8 12:10 發表
omg, 遲來了。

鄧姑, 妳用哪台手機上網?

生滋雞屎....好好用架...試下啦..
作者: toby    時間: 2010-2-9 01:17
小杜比材疏學淺,未懂何為生滋雞屎? 難道是 3GS?
作者: 鄧姑    時間: 2010-2-9 22:57
原帖由 toby 於 2010-2-9 01:17 發表
小杜比材疏學淺,未懂何為生滋雞屎? 難道是 3GS?

3GS----->
作者: toby    時間: 2010-2-10 13:30
利害利害,我都有諗過出3gs, 奈何以它未有收音機功能。
作者: 鄧姑    時間: 2010-2-11 09:58
原帖由 toby 於 2010-2-10 13:30 發表
利害利害,我都有諗過出3gs, 奈何以它未有收音機功能。

應該遲下會可以的...我見到在 iTunes裡面有TV/RHK的Tips..
作者: 鄧姑    時間: 2010-2-11 10:02
前幾日煎糕...整賀年食品..雖在橫風細雨中渡過...但又整得好開心喎...當日應該有好多朋友到來幫手的, 有影相的... post上黎望望...tks!
作者: cheungyl    時間: 2010-2-12 14:48
標題: 相黎啦
終於upload到

作者: cheungyl    時間: 2010-2-12 14:51
標題: 製作糕點相片分享
相黎啦!遲左少少,唔好意思.
祝大家新春愉快
            身體健康
kat

角仔和餡料

角仔和餡料

鯉魚點睛

鯉魚點睛

vera 和瓊姑在廚房擔當重任,負責蒸糕

vera 和瓊姑在廚房擔當重任,負責蒸糕

椰汁豬仔,可愛吧!

椰汁豬仔,可愛吧!

米以為星仔被綁,查實自願,他一動身,冷線盡斷.

米以為星仔被綁,查實自願,他一動身,冷線盡斷.

餅嫂在壓角仔皮

餅嫂在壓角仔皮

柯姐炸角蒸糕

柯姐炸角蒸糕

grace 同伯母包角仔

grace 同伯母包角仔

鄧姑在研製煎堆粉漿

鄧姑在研製煎堆粉漿

有人試食完已喉嚨痛,但新鮮煎堆的確好食.鄧姑好嘢!

有人試食完已喉嚨痛,但新鮮煎堆的確好食.鄧姑好嘢!

鄧姑話炸左成日,一面油.

鄧姑話炸左成日,一面油.

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum2.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3